Verkiezingen gaan niet over landelijke problemen

Onafhankelijke Politiek Nederland eist plek op

Verkiezingen gaan niet over landelijke problemen


De verkiezingen voor provinciale staten op 15 maart dreigen wederom gekaapt te worden door landelijke partijen en landelijke thema’s. De provinciale partijen die aangesloten zijn bij Onafhankelijke Politiek Nederland (OPNL) doen er alles aan om dit te voorkomen.

Dat doen zij op de eerste plaats door eigen campagnes te voeren, met plaatselijke kandidaten, gericht op de specifieke problematieken die in de desbetreffende provincie spelen.

Media

Wat steekt is dat bij debatten op radio en tv vooral landelijke politici worden uitgenodigd. Het is logisch dat die niet weten wat er in de provincies speelt en dus maar over landelijke thema’s spreken, terwijl er genoeg bekwame lokale gedeputeerden en statenleden zijn die dolgraag het debat willen aangaan.

Om dan de problemen aan de orde te stellen waar de provincie daadwerkelijk mee te maken heeft.

OPNL vindt het daarom de taak van de media om de komende verkiezingen in het juiste daglicht te stellen. Een lijst met gerenommeerde sprekers van onafhankelijke huize is inmiddels met de media gedeeld.

Eerste Kamer

De verkiezingen voor de Eerste Kamer zijn getrapt. Dat wil zeggen dat de nieuw gekozen statenleden in mei de nieuwe Eerste Kamer gaan kiezen. In de Eerste Kamer heeft OPNL al sinds 1999 een Senator. Dat aantal zou de komende verkiezingen wel eens hoger uit kunnen vallen.

Er zou meer aandacht moeten zijn voor de eigenlijke taken van de Eerste Kamer; het beoordelen en toetsten van wetten. Als een daadwerkelijke Chambre de Réflexion. Ook hier wijst OPNL wederom op de verantwoordelijkheid van de media.

Groot(s)

Bij de gemeenteraadsverkiezingen wist de lokale politiek maar liefst 36% van de stemmen te behalen. Dat vertaalt zich niet alleen in het aantal onafhankelijke raadsled

en, maar ook in een groot aantal wethoudersposten. De lokale politiek rukt op en wordt steeds sterker. Momenteel zijn 3.342 raadsleden van onafhankelijke huize. Het totaal aantal raadsleden is 8.462. Dat geldt ook voor 527 van de 1.425 wethouders. Daarmee is de onafhankelijke politiek de grootste politieke stroming in Nederland.

Terug naar alle berichten