Partijpraat 31-12-2020

Bijdrage nos 31-12-2020

Ik wens u allen, ook namens de fractie van OoststellingwerfsBelang, een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2021!

Deze uitspraken zullen we de komende dagen veel horen, maar ook naar elkaar uitspreken. U en ik hebben het in ons leven vast wel honderden keren gezegd. Terwijl ik het opschrijf realiseer ik mij hoe  bijzonder die uitspraak wel niet  is. Wat zijn de beste wensen. Bedoelen we daarmee b.v. een goede gezondheid? Want gezondheid is nu eenmaal ongetwijfeld het beste wat je jezelf en een ander kunt wensen. Of bedoelen we met de beste wensen, de meest originele wensen. Zoals wensen dat er kaboutertjes komen die in plaats van het weg moffelen van m’n mobiele telefoon of het verstoppen van m’n autosleutels eens wat meer voor je doen zoals b.v. een keer stofzuigen of het aanrecht opruimen. Of zullen de beste wensen, wensen zijn voor een ander? Als ik zo nu en dan door mijn mobiele telefoon scrol en lees wat mensen mij wensen voor 2021 is dat ook best wel verschillend. Natuurlijk inderdaad ’t beste, geluk, liefde en gezondheid maar ook vrije tijd, avonturen en een pittig 2021. Maar als ik dan lees in b.v. twitter wat een enkeling anderen toewenst is dat best wel es heftig en niet te plaatsen. Suggestief en vaak bezijden de waarheid.  En kan ik me niet voorstellen dat dit wensen zijn, die vallen onder de bedoeling van “de beste wensen”.

En ja, wat is nu een gelukkig nieuwjaar? Ik verwacht dat ook 2021 net als andere jaren all inclusive zal zijn. Met hoogtepunten en de onvermijdelijke diepte punten. Er zullen kinderen geboren worden, maar ook mensen overlijden, er zullen mensen verliefd worden maar ook uit elkaar gaan, jongeren zullen slagen en zakken voor hun examen, politieke partijen de wind mee hebben of in zwaar weer belanden. Ik zelf zal momenten van boosheid kennen maar ook van blijdschap, van hoop en wanhoop, van succes en falen enz. enz.  Onze koning sprak in zijn kersttoespraak van 2019 uit dat streven naar geluk mooi is, maar geen obsessie mag worden. Dat er ook verdriet mag zijn, net als twijfels en gevoelens van eenzaamheid. En dat mislukkingen en tegenslagen ook bij het leven horen.  M.a.w. je hoeft niet perfect te zijn.

Ik gun ons allen een nieuwjaar wat rijkelijk gevuld wordt met knipoogjes, dankjewel ’s, toe maar’s, armen om de schouders en oprechte aandacht. En daar kunnen we allemaal onze bijdrage aan leveren. Vooral in deze Corona tijd is dat belangrijk. Zeker gezien de beperkingen die ons allen, tijdelijk, zijn opgelegd.

Daarom wens ik u allen vooral een Normaal 2021 toe. Een nieuwjaar waarin je boven alles jezelf mag zijn en alle aspecten van het leven mag omarmen!

Henk Dongstra. h.dongstra@ooststellingwerf.net

Terug naar alle berichten